Om oss Våra behandlingar Kontakt

Sv/En

Tandimplantat

Tandimplantat är den bästa metoden för att ersätta förlorade tänder, den är dessutom den mest permanenta och passar dem flesta vuxna.

En lösning som håller livet ut

Till skillnad från andra typer av metoder för att ersätta tänder, som proteser, blir ett tandimplantat en del av käkbenet. Den konstgjorda tanden både ser ut och känns som en riktig tand. Vi är specialister på tandimplantat och använder oss av produkter från tillverkarna Straumann och Neoss, två välrenommerade företag som jobbat länge med att utveckla tandimplantat. På detta sätt ser vi till att du får den bästa lösningen som håller livet ut.

Så här fungerar ett tandimplantat

Redan på 50-talet kom den svenske professorn Per-Ingvar Brånemark på att metallen titan har biokompatibla egenskaper, vilket innebär att den har förmågan att växa ihop med organisk vävnad. Denna process kallas osseointegration och ligger till grund för metodiken kring tandimplantat. Det första tandimplantatet sattes in på 60-talet och höll livet ut för patienten.

Ett tandimplantat består av antingen ett stift eller en skruv av metall som fästs i käkbenet genom att tandläkaren borrar ett hål. Därefter påbörjas en läkningsprocess då skruven växer samman med benvävnaden i käkbenet. När implantatet sitter fast förankrat fungerar det precis som en naturlig tandrot. På skruven fästs sedan en konstgjord tand som tillverkats och formgetts för att passa in med de omgivande tänderna. Hur lång tid hela processen tar kan variera, men ofta rör det sig om 3-6 månader tills den nya tanden är på plats.

Precis som en riktig tand

Förr i tiden var det inte ovanligt, även bland relativt unga människor, att sakna en eller flera tänder och det var få äldre som hade några tänder kvar över huvud taget. Tandhälsan i Sverige har dock förbättrats så pass mycket de senaste 50-60 åren att tandlöshet idag av de flesta enbart ses som ett kosmetiskt problem.

Att använda löstagbara proteser kan vara en lösning, men det innebär en ständig oro kring att hålla dem på plats. Dessutom känns de inte helt naturliga och hjälper heller inte käkbenen att hålla sig i trim, eftersom ingen tuggkraft överförs.

Ett tandimplantat är i all väsentlig mening en riktig tand. Den känns som en tand och den fungerar som en tand genom att sitta säkert i munnen och leda tuggkraften ner till käkbenet så att det inte förtvinar. Därför är tandimplantat den lösning vi rekommenderar alla våra patienter som vill ersätta en eller flera förlorade tänder.

Kontakta oss!

010-175 07 07

info@lanstandvarden.se

Vilka är vi?

Länstandvården

Delbetalning

Våra behandlingar

Tandundersökning

Tandimplantat

Tandreglering

Estetisk tandvård

Akuttandvård

Kontakta oss!

info@lanstandvarden.se

010-175 07 07

Sociala medier

Instagram

Facebook

Länstandvården Hägersten AB | 559213-6849 | Läkarhuset, Fruängsgången 2, 129 52 Hägersten | Dataskyddspolicy