En lösning som håller livet ut

Tandimplantat är den bästa och mest permanenta metoden för att ersätta förlorade tänder, och det är också en metod som passar de flesta vuxna. Till skillnad från andra typer av metoder för att ersätta tänder, som proteser, så blir ett tandimplantat en del av käkbenet och den konstgjorda tanden både ser ut och känns som en riktig tand.

Vi är specialister på tandimplantat och använder oss av produkter från tillverkarna Straumann och Neoss, båda välrenommerade företag som jobbat länge med att utveckla tandimplantat. Det innebär att du får ett implantat med garanti och som är vetenskapligt framtaget för att fungera så bra som möjligt.

Så här fungerar tandimplantat

Så här fungerar tandimplantat

Redan på 50-talet kom den svenske professorn Per-Ingvar Brånemark på att metallen titan har biokompatibla egenskaper, vilket innebär att den har förmågan att växa ihop med organisk vävnad. Denna process kallas osseointegration och ligger till grund för metodiken kring tandimplantat. Det första tandimplantatet sattes på 60-talet och personen som fick implantatet hade det sedan livet ut.

Ett tandimplantat består av ett stift, eller en skruv, av metall som fästs i käkbenet genom att tandläkaren borrar ett hål och sätter dit det. Därefter påbörjas en läkeprocess, då skruven växer samman med benvävnaden i käkbenet. När implantatet sitter fast förankrat fungerar det precis som en naturlig tandrot, och på skruven fästs en konstgjord tand, som tillverkats och formgetts för att till hundra procent passa in med de omgivande tänderna. Hur lång tid hela processen tar varierar, men ofta rör det sig om 3-6 månader tills den nya tanden är på plats.

Precis som en riktig tand

Precis som en riktig tand

Förr i tiden var det inte ovanligt, även bland relativt unga människor, att sakna en eller flera tänder och det var få äldre som hade några tänder kvar över huvud taget. Tandhälsan i Sverige har dock förbättrats så mycket de senaste femtio-sextio åren att tandlöshet idag av de flesta ses som ett kosmetiskt problem som man vill åtgärda.

Att använda löstagbara proteser kan vara en lösning, men det innebär en ständig oro för att man ska tappa proteserna. Dessutom känns de inte helt naturliga och hjälper heller inte käkbenen att hålla sig i trim, eftersom ingen tuggkraft överförs till dem.

Ett tandimplantat är i all väsentlig mening en riktig tand. Den känns som en tand och den fungerar som en tand genom att sitta säkert i munnen och leda tuggkraften ner till käkbenet så att det inte förtvinar. Därför är tandimplantat den lösning vi rekommenderar alla våra patienter som vill ersätta en eller flera förlorade tänder.

Vi hjälper dig med ditt tandimplantat

Vi hjälper dig med ditt tandimplantat

Kontakta oss om du vill ha hjälp med att ersätta en eller flera tänder med tandimplantat. Vi träffar dig för en konsultation och bedömer vilken metod som blir bäst för dig. Behandlingen utförs av specialiserade tandläkare i en lugn och avslappnad miljö, och under läkeperioden kommer du regelbundet på kontroller så att vi ser att implantatet läker in som det ska.

Varmt välkommen att boka en tid för en konsultation kring tandimplantat!

Kontakta Oss